מתוך: "סיורים בירושלים" > "פינות חמד בירושלים"
בית מחניים ברחוב שבטי ישראל 34
למעשה ישנם בירושלים שני בתים הנושאים את השם "בית מחניים" והם קשורים האחד עם השני. הבית הראשון נמצא בצומת הרחובות שבטי ישראל והנביאים והשני נמצא בשכונת רחביה.
בית מחניים ברחוב שבטי ישראל 34 נבנה על ידי יוהנס יעקב פרוטיגר כבית מגוריו ונקרא כך לפי הפסוק:
"ויאמר יעקב כאשר ראם מחנה אלהים זה ויקרא שם-המקום ההוא מחנים". (בראשית ל"ב ג').
בפסוק מוזכר יעקב שהוא גם שמו של פרוטיגר. בכניסה לבית נכתב "MAHANAIM" וכן גם את שנת הבניה – 1885. פרוטיגר הגיע לירושלים כמיסיונר אבל מהר מאד פנה לעסקים, רכש קרקעות והקים שכונות כאשר שני יהודים עוזרים על ידו: שלום קונסטרום ויוסף נבון. השכונה המפורסמת ביותר שהוקמה על ידם היתה "מחנה יהודה" שנמצאת מול השוק מצידו השני של רחוב יפו. בשנת 1896 פשט הבנק את הרגל.
את הבית רכשה "אגודת אחים" מלונדון ובית הספר אווילינה דה רוטשילד שהיה תחת חסותה של אגודה זו עבר לבניין. ביה"ס שכן שם עד מלחמת העולם הראשונה ושוב משנת 1930 עד 1948.
בשנים שבית הספר לא שכן בבניין, בין השאר גר בו (1922 – 1927) מנחם אוסישקין מנהל הקרן קיימת לישראל. בשנת 1927 פונה, למרות מחאותיו הנמרצות, לטובת הנציב העליון שמקום מגוריו במתחם אוגוסטה ויקטוריה בהר הצופים נפגע קשות ברעידת אדמה שהיתה בשנה זו. שני נציבים עליונים גרו בבית לפני שמקום מגורם עבר ל"ארמון הנציב" , והם: הרברט פלומר וג'ון צ'נסלור.
דרך אגב "שי עגנון" גר אצל אוסישקין בחדר מושכר.
משנת 1949 הבית משמש את לשכתו של שר החינוך עד היום הזה. שר החינוך הראשון בבית היה זלמן שזר.
לביקור בחצר המקסימה צריך לתאם עם מחלקת הביטחון של משרד החינוך.
בית מחניים ברחוב אוסישקין 7
כאשר מנחם אוסישקין פונה, הוא בנה את ביתו ברחביה ברחוב אוסישקין 7. הבית נבנה בסגנון הבינלאומי ("באו האוס") בתכנונו של האדריכל ריכרד קאופמן. בבית היו שלש דירות כאשר בקומת קרקע גרו בנו וביתו של אוסישקין, והוא עצמו גר בקומה שניה. בכניסה לבית נכתב : "מחניים" והפעם בעברית. מנחם אוסישקין בחר לקרוא כך לביתו אולי מתוך געגועים לבית ברחוב שבטי ישראל אבל החליט להמיר את האותיות הלטיניות באותיות עבריות.
במלאת לאוסישקין 70 שנה הוחלט לקרוא לרחוב על שמו. האגדה מספרת שההחלטה לא היתה של "ועד רחביה" אלא של אוסישקין עצמו שהיה אדם כוחני למדי והחליט שזו מתנה ראויה לכבוד יום הולדתו. דרך אגב שמו של הרחוב לפני אוסישקין היה "יהודה הלוי" – גדול משוררי ספרד, ועד היום מדי פעם עולה הדרישה להחזיר את "יהודה הלוי" לרחוב.