מתוך: "זכרונות אנשי ירושלים"
הקיסר וילהלם השני בירושלים (על פי "ירושלים של תמול” – דוד ילין)
הקיסר הגיע לירושלים בשבת – 30/10/1898 בשעה 11:00 קודם רכבו בדואים עם רמחים ואחריהם צ'רקסים נושאים דגלים אדומים, אחר כך הקיסר רכוב על סוס לבןואחר כך הקיסרית על מרכבה. הקיסר פנה אל המחנה ברחוב הנביאים כאשר תזמורת נגנה את ההמנון הגרמני. כשירד מעל סוסו נשמעו 21 יריות תותח שעמד על מגדל דוד. בשעה שלוש אחר הצהרים יצאה הפמליה לתהלוכה ברחוב יפו ואז עברה תחת שערי הכבוד כאשר השער הראשון היה שער היהודים. שם קיבלו את פניו כל החשובים ובראשם הרב יעקב שאול אלישר הראשון לציון והרב שמואל סלנט כשבידיהם ספרי תורה וברכו את ברכת המלך: ברוך אתה ה'….. שנתן מכבודו לבשר ודם. אפרים כהן מנהל בית ספר למל תרגם את הברכה לגרמנית. אחר כך החליפו ברכות שתורגמו. ליד השער עמדו ילדים מבית ספר למל ובית היתומים האשכנזי וילדי תלמוד תורה הספרדי כולם בבגדי חג ובידיהם דגלים ושרו שיר שחובר במיוחד לכבוד האירוע ואת ההמנון הגרמני. כמתנה לקיסר הוכנו ספר ציורי כל המקומות המפורסמים בארץ ישראל עם כריכה עשויה מצדף ולקיסרית הגישו תבנית המקדש עשוי צדף בתוך תיבת עץ זית. משם הגיע הקיסר לשער העיריה וגם שם הוחלפו ברכות. אחר כך הגיעו הקיסר ומלוויו לכנסית הקבר. משם פנו לביתו של הקונסול הגרמני ושם היתה קבלת פנים לכל ראשי העדות וצירי הממשלות.
ביום ראשון נסע הקיסר לבית לחם לחנוך בית יתומים גרמני. בדקרך חזרה נכנסו למושבה הגרמנית שם עברו שם הוקם לכבודו שער נוסף שבו היתה קבלת הפנים. את היום חתמו בביקור בהר הזיתים. יום שני נקבע ליום חנוכת כנסית הגואל שכן זו היתה מטרת ביקורו בירושלים. אחר הצהרים נסע הקיסר להר ציון ושם עשו טכס בחלקה שקיבל מתנה מהסולטן ועליה תקום כנסית הדורמציון הגרמנית – קתולית.
בימים הבאים ביקרו בבית היתומים הסורי שנלר, (רחוב מלכי ישראל) בבית היתומות "תליטא קומי" (בצומת הרחובות קינג ג'ורג' ובן יהודה) בבית הספר הגרמני (ברחוב הלל). היו אתרים בהם ביקרה רק הקיסרית כמו: בבית החולים הגרמני (בצומת הרחובות שטראוס הנביאים) ובית החולים לילדים מריאנשטיפט (ברחוב הנביאים). בשבת התקיים טכס רב רושם של פרידה בתחנת הרכבת שאיתה חזר הקיסר ליפו.
היה עוד מאורע חשוב בביקורו מבחינתנו והוא המפגש ביום חמישי עם הרצל שלא העלה דבר, כך שמבחינת הקיסר לא היה למפגש זה ממש חשיבות.